Puslapiai

2013-04-15

Dar vienas meškiuko rūbas

Šio modelio megztukai man visada bus meškiuko rūbai, nes jie tokie dideli, šilti ir jaukūs. Ir stebuklingai greitai numezgami. Atrodo toks nemažas, o pabaigtas greičiau nei per dvi savaites. Kažkokia mistika...
Kai Edvinas sakė, kad nori tokio paties megztuko kaip ir mano, tai labai nustebau. Šiaip jam niekada nieko nereikia, o dabar vat reikia tokio keisto daikto. 
Bet man visai patiko megzti sau, be to, niekaip nesupratau kaip gražiai padaryt kampus, tai visai mielai ėmiausi megzti ir antrą. Nors prisipažinsiu, buvo šiek tiek nuobodoka...
Siūlų nuo mano megztuko buvo likę per mažai, tad teko dar kartą užsakinėt. 
Su šiais siūlais blogis tas, kad jie neturi etiketės, tai nežinai jų spalvos kodo, o užsakymuose tokios informacijos taip pat neliko. Bandžiau nustatyti spalvas iš akies. Išsirinkau, užsakiau, o kai gavau, tai supratau, kad mėlyna ir pilka (kuri beveik balta) yra vienu tonu šviesesnės, nei mano megztuko. Nors dryžių storis ir eiliškumas yra toks pat kaip ir mano, tačiau vaizdas šiek tiek skiriasi. Megzdama galvojau, kad jei Edvinas nenešios, tai man pačiai bus antras megztukas ir net ne toks pats, o šiek tiek šviesesnis :) 
Tiesa, dar netyčia pasiėmiau plonesnius virbalus (pirmą mezgiau su 4.5 numerio virbalais, o šį - su 4), tai gavosi šiek tiek standesnis mezginys. 
Kai mezgiau, tai maniau, kad šiemet šio megztuko jau nebeteks panešiot, bet labai klydau. Pabaigiau jį prieš Velykas ir nuo tada tai vienas mėgiamiausių Edvino rūbų [iki dabar pati negaliu patikėt]. 
Dar labai džiaugiuosi, kad šįkart pavyko gražiai pabaigti apačią ir rankoves. Pasirodo tai nėra taip sudėtinga, kaip iš pradžių man atrodė.

Dar parašysiu šio megztuko "receptą", nes jau seniausiai kai kam esu prisižadėjus parašyt, kaip reikia megzt tokį daiktą.
Mezgu nuo viršaus, apvaliais virbalais.

- Uždedu tiek akių, kiek reikia kaklui (mano atveju buvo berods 80 a.);
- Pamezgu 6 - 8 eilutes gerom ir blogom arba ripsu (priklauso nuo to kokio aukščio kaklo norisi, tai galima ir daugiau);
- Tada pradedu megzti gerosiomis akimis, taip pat pasižymiu 4 taškus. Žymeklis, geroji akis, žymeklis, 19 akių gerosiomis, žymeklis, geroji akis, žymeklis, 19 akių gerosiomis, žymeklis, geroji akis, žymeklis, 19 akių gerosiomis, žymeklis, geroji akis, žymeklis, 19 akių gerosiomis.
- 1 eilutė: prieš ir po kiekvieno žymeklio darau užmetimą, visas kitas mezgu gerosiomis
   2 eilutė visos gerosios.
- Mezgu tokį kvadratą, kol man atrodo, kad jau pakankamai platu ir laisva po pažastimis. Šioje vietoje sunku paaiškint, bet tikiuosi suprasit, jei ne, tai bandysiu aiškiau parašyt. Tada pasiskaičiuoju kiek man reikės akių rankovėms, surenku jas ant pagalbinių virbalų, o toliau mezgu vėl ratu. 
- Mezgu tol, kol smailasis trikampio kraštas būna tokio ilgio, kokio bus mano megztukas (na be kokių 7 cm, nes dar prisideda stulpelių kraštas). Akis pridedu tik priekyje ir užpakalyje. Šonuose pasižymiu po vieną akį, bet vietoj užmetimų po vieną akį suiminėju (kas antroj eilutėj). Taip liemens dalis neplatėja, o išlieka tiesi.
idomios formos megztukas- Kai jau numegztas pakankamas ilgis, reikia įstatyti šonus. Yra du trikampiai - priekinis ir užpakalinis. Surenku akis nuo pusės priekinio ir pusės užpakalinio trikampio. Gaunasi kitoks trikampis (prieš tai smailasis galas buvo į apačią, dabar į viršų) :) 
- Ir tada mezgu tik vieną šoną labai panašiai kaip mezgant skarą, tik akių nepridedant, o mažinant. T.y. 1 akis sumezgama , tada mezgama iki vidurio, tada 1 akis sumezgama, geroji akis, vėl vieną sumezgame (čia taip kaip prieš tai buvo mezgamas šonas), tada vėl gerosiomis iki apačios ir vėl sumezgame dvi akis. Na ir taip darom, kol lieka 5 akys. Tada tas pats su kitu šonu. Tada visas akis surenku ir numezgu kraštelį.
- Rankovės mezgamos tuo pačiu principu. Mezgama, kol smailasis kampas yra tokio ilgio, kokio reikia rankovės, o tada išmezgamas kampas. 

Šiaip čia labai viskas paprasta, bet parašyt paaiškinimą labai sunku :) Tad jei nesupratot, tai rašykit, bandysiu tikslinti.
dryzuotas mezginys

megztinis vyrui

vilnonis megztukas




Siūlai: Plötulopi 

6 komentarai:

  1. Labai linksmas megztinis. Tikiu, kad privalėjo tapti mėgstamiausias (nors ir sunku patikėti, kad vyrai ir tokius megztinius nešioja - aš tokius margus nebent sau galėčiau megzti).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ačiū :) matai, mane irgi nustebino, kad toki dryžiuką-margiuką nešios. bet visko pasitaiko :)))

      Panaikinti
  2. Agne, dvidešimt balų už darbą, dešimt - per mažai :) atrodo fantastiškai :)
    ir širdingai ačiū receptą, gal tikrai ir aš pabandysiu link rudens kada :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš tai rudens nelauksiu, megsiu lietuviškai vasarai ;))
    Labai ačiū už receptą!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. aš šiaip irgi jau kuris laikas audžiu mintį, kad gal megzti kažką tokio modelio vasariško. labai man patogus daiktas. tik dar siūlų neišsirinkau.

      Panaikinti