Puslapiai

2014-06-25

Paletė



Kai nori sužinoti kaip atrodo vaivorykštė iš arti, tereikia nusipirkti estiškos vilnos sruogą ir megzti, megzti, kol įvyks stebuklas - atsiras ne tik pagrindinės spalvos, bet ir patys gražiausi jų perėjimai. Šiam spalvų atradimo džiaugsmui kaupiausi gan seniai. Spalvota sruoga mano lobynuose gulėjau penketą metų, kol ryžausi ją suvynioti į kamuolius ir pradėti darbą. Megztuko modelis taip pat buvo numatytas - kažkoks dryžuotas, bet galiausiai pasirinkau Mon petit gilet rayé.Po pirštinių ir kepurių mezgimo maratono, buvo keista ant virbalų turėt virš 100, po to virs 200, o galiausiai ir 300 akių. Atrodė, kad niekada nebaigsiu megzt, bet atskyrus rankoves, darbas ėjosi gan greitai. Gal padėjo ir nuostabus spalvų žaismas bei noras pamatyti, kaip gi atrodys po to? 


Kai pagaliau pabaigiau ir beliko tik išplauti, išdžiovinti ir nešioti, prasidėjo "didysis nuotykis". Labai besidžiaugdama nauju mezginiu, pamerkiau jį vandens vonelėje ir nieko blogo negalvodama nuėjau ieškoti acto. Po kelių minučių grįžusi, radau labai įtartiną vaizdelį - vanduo vos vos rausvas. Puoliau traukti mezginio - na ir ką manot, apačioj, kur buvo raudona spalva, pilkos juostelės pavirtusios rausvomis. Stengiuosi nepanikuoti, nes nelabai matosi. O tada, didžiam mano siaubui, pamatau klecką pačiam megztuko viršuj. Toks jausmas, lyg būčiau apsipylus raudonu vynu. Tokių "kleckų" dar radau ir prie sagų bei mezginio apačioje. Nors ir pavėluotai, bet pabandžiau mezginį dar gelbėt actu, na kad daugiau spalvos neitų (deja, kaip parodė vėlesni skalbimai, raudona vistiek dar dažė) ir aišku puoliau skalbti dėmę. Prasidėjo panika, buvo vakaras, nėra su kuo pasitart ką čia daryt, puoliau rašyt laiškų ir laukt atsakymų. Kitą dieną išklausinėjau visų galimų pažįstamų ir gavau krūva patarimų: plauti su Ace, su vandenilio peroksidu, išskalbti skalbimo mašinoje, nuardyti viršų, išplauti dėmę ir įmegzti naują gabalą, bet pasirinkau mano manymu mažiausiai kenksmingą - muilas su tulžimi, įtrinu dėmę ir laikau per naktį. Na ir ką Jūs manot, po 9 ar 10 skalbimo dėmė tikrai nelabai jau šviečia (aš matau, bet kitiems reikia stipriai paieškot). Toje vietoje nuo skalbimo ir trynimo atsirado labai švelnus pūkelis - pamačiau kaip atrodytų megztukas gerai panešiojus :) 


Ši pamoka kuriam laikui mane sustabdys nuo spalvotų mezginių, nes patirtis rodo, kad su vienspalviais tokių bėdų nebūna :)





Siūlai: Aade Long Rainbow 8/2 ir lietuviška vilna

4 komentarai:

  1. Gražuolis spalviukas :) tai kaip surantu reikėjo iš karto į vandenį su actu merkti? Aš vis "nokinuosi" šitiems siūlams, bet vis prisibijau dar to jų kandžiojimosi... :) ar labai pikti dantukai lieka potiekskalbimų...? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na mano mama, tai visus spalvotus į vandenį su actu merkia. kad nedažytų kitų drabužių. aš kažkaip pražiopsojau šį momentą.
      kadangi skalbiau tik tą vietą tiek daug kartų, tai negaliu pasakyt dėl "dantukų" ant viso megztuko. Bet man šiaip ne itin kanda ir po vieno skalbimo. Yra vilnos dilgčiojimas, bet ne itin skaudus, nereikėjo nei nuolat kasytis, nei nusirengti :)

      Panaikinti